Orgelcomite Destelbergen


Frank Heye

Biografie

Geboren te Gent in 1964.

Frank Heye Behaalde de regeringsmedaille voor orgel in de klas van Edward de Geest.

Studeerde verder aan het Koninklijk muziekconservatorium te Gent waar hij het Hoger Diploma orgel behaalde en het diploma muziektheoretische vakken, nieuwe structuur en is laureaat van de Omer van Puyveldewestrijd.

Meestercursussen volgde hij bij J. Huys, E. Kooiman, T. Koopman en G. Bovet. Trad meerdere malen op voor orgelfestivals in binnen- en buitenland zowel in soloverband, kamermuziekverband en als begeleider van koren. Zijn aandacht gaat naar het vertolken van hedendaagse muziek, en in het bijzonder Vlaamse muziek. Zo verzorgde hij o.m. diverse creaties van werk van van Cl. Coppens, D. Van der Harst, W. Heynen, W Snellings, D. Blokeel, L. Goethals, V. d’Hondt, M.G. Brégent, T. Svoboda, R. Tass, M. Verstuyft, J. Fontyn (creatie van ‘enluminures’ te St. Petersburg), W. Ceuleers (creatie 1e symfonie in St. Stefanus Gent), Ludo Geloen,e.a. Voerde in 2005 het concerto uit voor orgel en kamerorkest van de Vlaamse toondichter Robert Herberigs, dat sinds 1963 niet meer uitgevoerd werd. Op die manier levert hij een intensieve bijdrage tot het verspreiden van de Vlaamse orgelkunst.

Hij is medebeheerder van de orgelconcerten georganiseerd door het ‘Gents orgelcentrum’ in de St. Baafskathedraal te Gent. Hij is titularis van het orgel van Destelbergen, waar hij in 1996 een ‘orgelcomité’ oprichtte. Tevens is hij artistiek medebeheerder van de orgelconcerten in de de St. Machariuskerk te Laarne. Met zijn orgelconcerten in Destelbergen streeft hij naar een vernieuwende aanpak door het orgel als kamermuziekinstrument te laten fungeren in diverse formaties en met zin voor actuele muziek. Naar aanleiding van de restauratie van dit instrument waarvan hij artistiek adviseur was, nam hij er in’96 een c.d. op met o.m. werk van Vlaamse componisten. Overigens realiseerde hij c.d.-opnames met het kamerkoor ‘Soratea’ en het herenkoor van Heusden o.l.v Jos van den Borre met o.m. muziek van Peter Benoit.

Ontving in 2003 de ‘médaille d’argent’ dans l’association accadémique ‘Arts, sciences et lettres’ te Parijs voor zijn artistieke verdiensten.

Als leraar is hij verbonden aan de MAGO Gent en de academie van Oudenaarde waar hij een uitgebreide lespraktijk heeft.


Persoonlijke website: www.frankheye.be